Hva er komfortsonen?
Det er rett og slett den sonen du føler deg komfortabel i. Her opplever du trygghet og sikkerhet, alt går på rutiner og autopilot, du opplever ro og behag og bruker liten energi. Visste du at vi mennesker er programmert late?
Utfordringer
Vi liker ikke å bruke for mye tid utenfor komfortsonen fordi det tapper oss for energi. Derfor blir du ubevisst trukket mot å gjøre det som føles mest komfortabelt. Dette kan dog by på utfordringer. Hva skjer hvis du forblir inne i komfortsonen hele tiden? La oss si at du klarer 100 push ups så slutter du helt å trene. Hva skjer med musklene som gjorde at du klarte å ta push ups? De bli slappe og er lite utholdende. Det samme gjelder hjernen din. Om du ikke bruker og aktiviserer den blir den slapp og treg. Derfor er det viktig å jevnlig gå utenfor komfortsonen. Jeg leste i en bok at den beste formen for hjernetrim er endring og fysisk aktivitet. Endring kan være å gå en annen vei til jobben enn vanlig, prøve en ny time på helsestudio, lese den boka du ikke har begynt på, flytte, skifte jobb osv. På denne måten holder du hjernen i form. Det er også viktig at det ikke blir for mye endring på en gang for da blir det stress. Jeg er fan av boken ‘Slight edge’ som handler om å gjøre små grep hver dag. Til nyttår er det mange som setter seg et mål for året, og det kan være å begynne å trene. Treningsstudioene merker stor pågang de første 2 månedene av året. Derfra dabber det av. Hvis du går for hardt ut er det lett å falle tilbake til gamle vaner. ‘Slight edge’ handler om at du i stede skal trene 20 min hver dag, en gåtur eller noe som er overkommelig til det blir en vane. Deretter kan du bygge videre. På denne måten reder du grunnen for å lykkes. Små steg til suksess.
Men det er så ubehagelig å gå utenfor komfortsonen
Det er helt vanlig at kroppen reagerer på noe ukjent.
Du kan kjenne på at:
Tankene spinner fortere enn vanlig
Du blir dårlig i magen
Du går på do ofte
Du svetter i hendene
Skjelver i kroppen
Blir nedstemt
Black out
Kroppen reagerer
Dette er kroppen din som reagerer på noe ukjent. Det er fight/flight systemet som kicker inn. Dette er en god ting, men det er ofte assosiert med noe negativt.
Hva om du ser det på følgende måte:
Mentaltreneren Antony Robbins og sangeren Sting hadde en samtale om dette med komfortsonen. Antony Robbins spurte Sting hvordan han hadde det før han gikk på scenen. Sting svarte at han var skikkelig nervøs, ble uvel og kvalm. Robbins spurte hva han tenkte og gjorde da. Sting svarte at dette er signaler på at han er klar for å gå på scenen. Da vet han at han er skjerpet og leverer en god konsert. Dette synes Robbins at var interessant. For de han jobber med, ville dette være signaler for å flykte, mens for Sting var dette signaler på at han var klar. Det handler om perspektivet du har på situasjonen.
Hvorfor gå utenfor komfortsonen?
Ofte ligger målene og drømmene våres utenfor komfortsonen. Vi mennesker har en innebygd trang for å utvikle oss. For at du skal nå drømmene dine må du utfordre deg selv.
Tenk alt du får igjen for det:
Mestringsfølelse
Mer kunnskap
Nyte komfortsonen mer
Du utvikler deg
Blir kjent med deg selv
Spenning i hverdagen
Når målene dine
Tips for å gå utenfor komfortsonen:
Sett deg mål
Folk har en tendens til å overvurdere det vi kan gjøre på kort sikt og undervurderer det vi kan gjøre på lang sikt. Ha et klart og tydelig mål om hva du vil opp. Sett deretter opp delmål på veien. Husk at suksess ikke måles i mil, det måles i centimeter.
Start med små endringer i hverdagen
På denne måten bygger du toleranse for endring. Dette kan være å gå en vei til jobben/butikken/ og ta en annen vei hjem. Det kan være å ta forskjellig skap på treningsstudioet hver gang, ta en annen dusj, det kan være å sitte på forskjellige steder i lunsjen på jobb, det kan til og med være å endre rekkefølgen på fredagstacoen! Deretter bygger du på slik at det å gå utenfor komfortsonen ikke blir like skummelt etterhvert. Tenk om du begynner å gå en tur på 15 min hver dag, hvor mange km har du gått om 1 år? Det er ganske mange flere enn om du tenker at du burde begynne å trene og ikke kommer i gang.
Hopp i det
Det er sikkert noe du har tenkt på lenge at du skal gjøre, men ikke har fått ut fingeren til å gjøre enda. Start på det! Om det er vanskelig å gjøre alene, få med deg noen. Gi litt faen og hopp i det.
Feire fremgang
Gi deg selv belønning for å ha gjort noe du synes er ukomfortabelt, og når du når en milepel. På denne måten blir fremgang og utvikling gøy.
Comments